Door dit bedrijf kunnen alle matrassen gerecycled worden

Door dit bedrijf kunnen alle matrassen gerecycled worden

UITGEZOCHT | Vanaf vandaag kunnen alle 1,5 miljoen matrassen die jaarlijks in Nederland weggegooid worden gerecycled worden. Dit dankzij recyclefabriek RetourMatras, waarvan de vierde vestiging van de recyclefabriek maandag werd geopend in Etten-Leur door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. ,,Tegen de klimaatcrisis moeten we net zo hard vechten als tegen de coronacrisis.”

De nieuwe fabriek van RetourMatras is tot stand gekomen in samenwerking met Ikea, Ikano Industry en Renewi. Ikea is de grootste matrassenproducent- en distributeur van Nederland. ,,Daar ligt ook de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt aan het einde van de levenscyclus van een matras”, vertelt hoofd duurzaamheid Alberic Pater. ,,We kunnen niet doorgaan met het weggooien van matrassen. Daar wordt CO2 bij uitgestoten en daar hebben we al te veel van.”

Door het recyclen van 400.000 matrassen per jaar wordt er 20 miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard

Geen vaccinatie tegen de klimaatcrisis

Staatssecretaris Van Veldhoven mocht de machine in werking stellen door samen met Chico van Hemert van RetourMatras op een grote, rode knop in de fabriek te drukken. ,,’s Nachts lig ik wakker om te bedenken wat we aan de klimaatcrisis kunnen doen. Door bedrijven als RetourMatras kan ik weer als een blok slapen”, zegt Van Veldhoven lachend. ,,Voor de coronacrisis hebben we een vaccinatie, maar tegen de klimaatcrisis niet. Daar moeten we net zo hard voor gaan vechten als we tegen de pandemie doen. Klimaatneutraalheid kunnen we alleen bereiken met een circulaire economie. Elk jaar worden er 1,5 miljoen matrassen weggegooid. Als je dat opstapelt, is het zo hoog als 1.000 Eiffeltorens. Of de hele Johan Cruijff Arena gevuld met matrassen. Dit is een sprong in de juiste richting, de matrassensector loopt op dit vlak erg voor wat recycling betreft.” En, voegt ze met een knipoog toe: ,,Deze nachtmerrie is nu over. Vanaf vandaag kan 100 procent van de matrassen in Nederland gerecycled worden.”

Als je alle matrassen die we jaarlijks weggooien opstapelt, krijg je een stapel zo hoog als 1.000 Eiffeltorens

In 50 seconden gerecycled

In slechts 50 seconden tijd kunnen de materialen van een matras gescheiden worden. De machine scheidt het schuim, het textiel en de veren van het matras. Vervolgens wordt het gereinigd en in balen geperst. Wat er dan mee gebeurt, is verschillend. ,,Zo kunnen de veren gebruikt worden in de ijzerindustrie en kan het schuim terug in een nieuw matras. Van het textiel kan kleding gemaakt worden”, legt Peter van Kessel van Renewi uit. Bij Renewi zal een groot deel van de matrassen dan ook opgevangen worden. ,,Afgedankte matrassen worden naar de milieustraat, of bij een winkel als Ikea, gebracht. Wij zamelen ze in en brengen het naar een locatie van RetourMatras”, legt hij uit. ,,We geven zoveel mogelijk materialen een nieuw leven.”

Nederland Circulair

Momenteel werkt RetourMatras alleen in Nederland, maar Van Kessel weet dat het bedrijf samen met hun partners wil uitbreiden in de rest van de Benelux. Naast Etten-Leur heeft RetourMatras vestigingen in Alphen aan den Rijn, Lelystad en Zeeland. ,,Zo hopen we volgend jaar een locatie in Gent te openen”, vertelt hij.
Op de nieuwe locatie kunnen jaarlijks 400.000 matrassen gerecycled worden, wat ervoor zorgt dat alle 1,5 miljoen matrassen de jaarlijks weggegooid worden in Nederland een nieuw leven krijgen. Nu is dat nog een mooi, duurzaam doel, maar in de toekomst wordt het verplicht. Het doel van het kabinet is dat,, volgens het programma Nederland Circulair, Nederland in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruikt. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

Het doel van het kabinet is om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruikt

Vanaf wanneer koop je een gerecycled matras bij Ikea?

Wanneer de matrassen van gerecyclede matrassen te koop zijn bij Ikea? Dat is nog niet zeker, vertelt Sabine Kaars Sijpesteijn namens de meubelgigant. En schrikt het idee van slapen op een gerecycled, dus oud, matras sommige klanten niet af? ,,We proberen bij alle producten te laten zien waar het van gemaakt is, dus ik verwacht dat we dat bij de matrassen ook duidelijk kenbaar gaan maken. Misschien is het niet direct wat alle klanten willen, maar als bedrijf moeten we het voortouw hierin nemen. Sinds 2015 gebruiken we alleen maar ledverlichting. Is dat wat iedereen wil? Misschien niet. Maar omdat we het aanbieden, hebben mensen wél ledverlichting.”

Heb je na het lezen van dit artikel zin om je nog meer in duurzame initiatieven te verdiepen? In dit artikel schreven we over tweedekans-producten en hier leggen we uit wat er gebeurt met je geld wanneer je bij het boeken van een vlucht kiest voor CO2-compensatie.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *