Delicious Waste leert je lekker koken met afval

Delicious Waste leert je lekker koken met afval

KIJK- EN LEESTIPS | Huh? Lekker koken met afval? Jazeker! Het nieuwe kookboek Delicious Waste laat zien dat je heerlijke gerechten kunt maken van producten die anders in de afvalbak zouden belanden.

Sinaasappelschillen, oud brood of misvormd fruit: voorbeelden van afgedankte grondstoffen die normaal gesproken als reststroom worden gezien. Dit zijn de producten die overblijven nadat bruikbare of recyclebare afvalstromen uit de hoofdstroom zijn gehaald.

Groene ondernemers

Steeds meer ondernemers met een hart voor duurzaamheid zorgen ervoor dat deze afdankertjes uit de prullenbak blijven. Zij maken er namelijk weer nieuwe producten van. Bier van brood en aardappels, bijvoorbeeld. Of banenbrood van geredde bananen.

“Met Delicious Waste willen we vooral bewustwording creëren rondom voedselverspilling” – Kim Waninge, Chief Community

Deze groendoeners, en natuurlijk hun producten, hebben een plekje in Delicious Waste. In het boek staan 24 recepten, geïnspireerd op de producten van deze pioniers. Denk aan taart met gedroogde appels van A Better Bite, gepofte bietencarpaccio met olijfolie van gerookte paling van IntelligentFood of zeep van sinaasappelschillen en koffiedik van SOOP.

De recepten worden afgewisseld met toegankelijke tips en inspirerende verhalen van de ondernemers rondom de thema’s duurzaamheid en voedselverspilling.

Verspilling is Verrukkelijk

Het kookboek is een initiatief van stichting Verspilling is Verrukkelijk, een platform van 25 merken die zich inzetten tegen voedselverspilling, zoals Albert Heijn en Too Good To Go. “Met Delicious Waste willen we vooral bewustwording creëren rondom voedselverspilling en daarnaast laten zien hoe gemakkelijk, leuk en lekker het kan zijn om verspilling tegen te gaan”, zegt Kim Waninge, Chief Community.

Een derde weggegooid

Hoe zit het dan eigenlijk met die voedselverspilling? Nou, goed. Dus dat is niet goed! Een derde van al het voedsel in de wereld belandt namelijk in de prullenbak. Dat is eten dat we thuis weggooien, maar ook voedsel dat voordat het überhaupt in de winkels ligt al in de container verdwijnt. Dit komt bijvoorbeeld omdat het te krom of klein is of een verkeerde kleur heeft. Zonde, want daarbij wordt niet alleen het voedsel zelf, maar ook alles wat er nodig was om dit te telen en transporteren (water, land en energie) verspild.

Niet goed, dus. Daarom is het belangrijk dat we ons met z’n allen bewust worden van dit probleem. Dus als je de volgende keer met je oude groenten bij de kliko staat, is het slim eens twee keer na te denken. Je kunt hier namelijk nog soep van maken.

Gooi ook je koffiedik niet weg. Dat is namelijk een verrekte handig schoonmaakmiddel, plus nog zoveel meer. Dat zochten wij van In Groene Doen namelijk al voor je uit!

Verkrijgbaar

Wil jij ook circulair koken? De digitale versie van Delicious Waste is helemaal voor nop en hier te downloaden. Liever een exemplaar in je handen? Er is ook een hardcopy variant verkrijgbaar. Tot 16 juli kost deze €14,99, daarna €16,99.

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *