Bamboe: hoe duurzaam is het?

Bamboe: hoe duurzaam is het?

UITGEZOCHT | Bamboe zeepbakjes, bamboe tandenborstels en wattenstaafjes van, je raadt het al, bamboe! Als het op duurzame producten aankomt, is bamboe een hartstikke hip materiaal om te gebruiken. Maar wat maakt bamboe zo duurzaam? Wij zochten het voor je uit.

Wat is bamboe?

Een korte uitleg voor wie bamboe alleen herkent als het favoriete eten van panda’s. Bamboe is een grassoort, geen boomsoort. Wereldwijd zijn er meer dan 1.400 verschillende bamboesoorten te vinden. Het gros daarvan groeit in Zuidoost-Azië.

bamboe duurzaam

Waarom is bamboe zo duurzaam?

Bamboe is een van de snelst groeiende plantsoorten op aarde en groeit soms wel tot 90 centimeter per dag! Binnen zeven jaar is bamboe volledig volgroeid en kan het geoogst worden voor dingen als meubels, maar na vier jaar kan het al geoogst worden voor andere doeleinden, in tegenstelling tot bomen voor hardhout. Zij doen er soms 100 jaar over tot ze volledig uitgegroeid zijn. Daarnaast heeft het weinig nodig om te kunnen groeien, dus mest en bestrijdingsmiddelen zijn onnodig. Daarnaast is bamboe ontzettend sterk. Sterker dan staal, zelfs. Dat is ook de reden dat ze in Azië vaak bouwen met bamboe in plaats van staal. Ook in het opnemen van CO2 zijn ze beter dan bomen; zo kan een hectare bamboe jaarlijks 200 ton absorberen terwijl een gelijk volume aan bomen slechts 15 ton CO2 absorbeert. Ook kan bamboe na een volledige oogst weer helemaal teruggroeien.

Best duurzaam, dus. Maar wat kunnen we ermee?

Een hoop! Van het maken van zeepbakjes tot afwasborstels en van meubels tot kleding. Bamboevezels zijn namelijk ook een goede vervanger van katoen, omdat bamboe veel minder ruimte nodig heeft om te groeien. Er zijn maar weinig dingen die niet van bamboe gemaakt kunnen worden. Bamboe is een natuurproduct en daarom biologisch afbreekbaar. Je plastic tandenborstel vervangen voor een bamboe tandenborstel, zoals de tandenborstels die in de ZustainaBox (lees hier onze review) zitten, is dus een simpele, groene stap die je kunt nemen.

bamboe duurzaam

Waarom gebruiken we niet overal bamboe voor?

Hoe fijn en duurzaam bamboe ook is, het is helaas niet overal geschikt voor. Zo waarschuwt het Voedingscentrum hier om geen servies en bestek van melamine met bamboe te gebruiken, omdat er een giftig stofje kan vrijkomen: formaldehyde. Overigens is het niet de bamboe die schuldig is, maar de combinatie ervan met melamine plastic. Ook moet het vaak van ver komen, vaak uit China of Indonesië. Materialen die een verre reis moeten afleggen, zijn natuurlijk minder duurzaam dan lokaal geoogste materialen. Overigens is het vaak moeilijk om te achterhalen waar het hout in je producten vandaan komt, want producenten zijn daar vaak niet transparant in.

Wat voor bamboe producten kan ik het beste aanschaffen?

Producten die je normaal gesproken van plastic of katoen zou kopen, zijn sowieso duurzamer in de bamboevariant. Katoenen sokken kun je goed inwisselen voor bamboe sokken, bijvoorbeeld. Tandenborstels en wattenstaafjes zijn ook makkelijk te vervangen door een duurzame bamboe variant.

 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *