BadkamerBox van ZustainaBox: wat zit erin en is het wat?

BadkamerBox van ZustainaBox: wat zit erin en is het wat?

UITGETEST | Van onze tandpasta en tandenborstel tot douchegel en wattenstaafjes; de badkamer is de plek waar we misschien wel het meeste plastic gebruiken. Al je producten inruilen voor een duurzame variant kan een uitdaging zijn, want waar vind je groene alternatieven en hoe weet je zeker dat ze duurzaam (en het liefst een beetje betaalbaar) zijn? ZustainaBox heeft het makkelijk gemaakt door de BadkamerBox samen te stellen. Wij mochten er een testen. Lees verder om te zien wat er in zit, hoe duurzaam het is en wat we ervan vinden.

Wat zit erin?

Een hoop! De doos is zo duurzaam mogelijk verpakt en bevat geen plastic. De producten zijn allemaal veganistisch en gemaakt van duurzame materialen. In de BadkamerBox vind je: twee bamboe tandenborstels van The NextBrush en van Bamboovement, Zero waste Tandpasta van Ben & Anna, Natuurlijke Lavendel Zeep van Botma en Bennekom, Bamboe zeeprekje van Bamboovement, Natuurlijke Deodorant van The Lekker Company, Plasticvrije bamboe wattenstaafjes van Bambaw en een bloeikaart van BLOOM. Lees verder om te lezen wat we van de producten vinden. 

Natuurlijke deodorant van The Lekker Company in Pepermunt & Rozemarijn

Deo in een potje! Dat moet op zijn minst makkelijker te smeren zijn dan de deodorant van Marcel’s Green Soap. Hier lees je waarom we daar helaas niet zo tevreden over waren.

Lekker deoTerug naar Lekker: dit plasticvrije potje met veganistische deodorant belooft je 120 frisse oksels, wat betekent dat je er (wanneer je twee oksels hebt, maar daar gaan we voor het gemak vanuit) zo’n twee maanden mee kan doen. Het komt in een handzaam, kartonnen potje in een mooie, blauwe kleur. Hij ruikt lekker fris en de geur van pepermunt overheerst. Perfect voor frisse oksels, dus. De deodorant is heel makkelijk smeerbaar. Schep ongeveer de grootte van een erwt uit het potje en smeer het uit over je oksels. De geur blijft de hele dag lekker fris. Helaas reageert Sandra’s huid gevoelig op baking soda, wat een van de hoofdbestanddelen is van deze deo. Erg jammer, want verder is de deo top. Heb je geen overgevoeligheid voor baking soda? Dan is dit een prima, plasticvrije vervanger van je spuitfles met drijfgassen of je plastic roller of stick. 

Plasticvrije bamboe wattenstaafjes van Bambaw

Plastic wattenstaafjes zijn sinds kort verboden. Ze mogen niet meer geproduceerd worden, maar de restanten mogen nog wel verkocht worden.

BambawWie kent de roze en blauwe plastic wattenstaafjes niet? Dit is de duurzame, biologisch afbreekbare variant. De stokjes zijn gemaakt van bamboe en de watjes van biologisch katoen. Hier kunnen we kort over zijn: ze doen wat ze moeten doen. Je kunt er mee doen wat je altijd met wattenstaafjes doet, zoals je oren schoonmaken (niet tegen je trommelvlies aan, hoe lekker dat ook is!) en je make-up bijwerken.

Denk je dat zo’n klein wattenstaafje het verschil niet maakt? Het wereldwijde gebruik van wattenstaafjes werd in 2017 geschat op meer dan 500 miljard stuks en ze staan op de achtste plek in de lijst van het meest voorkomende plastic afval op het strand.

Wil je nog een stapje verder? Hier lees je hoe fijn wij de herbruikbare wattenstaafjes van LastObject vonden. De LastSwab is hier te bestellen met 10% korting als je de code INGROENEDOEN10 gebruikt.

Bamboe tandenborstels van The NextBrush en van Bamboovement

Het is even wennen, zo’n subtiele kleur tandenborstel. De plastic tandenborstels in de supermarkt komen vaak in hysterische kleuren. Dit is niet alleen een stuk esthetischer, het is ook nog eens duurzamer.

NextBrushDeze tandenborstels zijn gemaakt van milieuvriendelijke bamboe, wat ervoor zorgt dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. Ook zijn ze duurzaam verpakt, geheel plasticvrij. Of een bamboetandenborstel voor jou een goede, plasticvrije vervanger is, ligt eraan. Het houtige gevoel in je mond, vindt niet iedereen fijn. Zo vindt Caroline het ‘ijsstokjesgevoel’ in haar mond vervelend en heeft Sandra er geen moeite mee. Knabbel je als je ijsje op is nog gerust een uur op het stokje? Dan zijn deze tandenborstels iets voor jou. Na het poetsen voelen je tanden even schoon als na het poetsen met een plastic variant. Lees hier ons artikel over hoe duurzaam bamboe is. 

Zero waste Tandpasta van Ben & Anna

Ben&AnnaTandpasta in een glazen potje! Het kan wat verwarrend zijn (ook voor echtgenoten die denken dat het dagcrème is en het steeds terug in de kast zetten!) maar is super duurzaam, want glas is natuurlijk beter te recyclen dan plastic. Bovendien ziet het potje er mooi en stijlvol uit.

Goed, door naar de werking. Om de tandpasta op je borstel te kunnen smeren, zit er een handig bamboe spateltje bij. Dat werkt hartstikke makkelijk. Volgens de makers heb je er minder van nodig dan normale tandpasta uit een tube en zit er ook meer in het potje dan een gemiddelde tube. Wij smeren eigenlijk gewoon de normale hoeveelheid op onze borstel. Het poetsen zelf gaat heel goed: de tandpasta schuimt lekker en voelt aan als gewone tandpasta. Enige nadeel is een beetje de smaak: mocht je normaal van een lekkere frisse tandpasta houden, dan is deze tandpasta van Ben & Anna misschien niets voor jou. Hij verfrist wel, maar niet zoals tandpasta’s met normale mint of mentholsmaakjes.

Maar hé, deze tandpasta is wel zero waste! Hij bevat, in tegenstelling tot veel andere tandpasta’s, dus geen plastic verpakking én geen microplastics (hoewel Colgate daar een mooie wijziging in heeft aangebracht).

Natuurlijke Lavendel Zeep van Botma en Bennekom

Deze natuurlijke zeep met olijf-, kokosolie, sheabutter en natuurlijk lavendel is een geurexplosie zodra je de verpakking opent. We krijgen er een Dille & Kamille-vibe van (je weet wel, die geur als je de winkel binnenloopt).

Duurzame zeepDe zeep is gemaakt van vegan ingrediënten is ook vrij van Sodium Lauryl Sulfaat (SLS): een soort detergent. Dit zorgt er vaak voor dat je huid droog aanvoelt. En dat is zo! Na het douchen krijg je niet dat droge trekkerige gevoel. Heerlijk. De zeep schuimt daarentegen wel heel goed. 

Een zeepblok is naast dat er geen plastic aan te pas komt, ook een stuk duurzamer. Het gaat namelijk ongeveer drie keer langer mee dan douchegel uit een fles. Wij vinden het een aanrader. Vooral in combinatie met de het bamboe zeeprekje van Bamboovement, hierdoor kan de zeep na iedere douchebeurt goed opdrogen en gaat hij nog langer mee. Daarnaast is het ook een fijne visuele toevoeging aan je badkamer!

Eindoordeel

Van je oksels tot je oren en je tanden; met de inhoud van deze box ben je heel duurzaam bezig. Van al deze producten gebruik je momenteel hoogstwaarschijnlijk een variant met wegwerpplastic. Moeite doen om een duurzame vervanger voor elk product te vinden, hoeft met deze handige, duurzame box van Zustainabox niet. Voor 39,95 euro maak je een vliegende start voor een duurzamere badkamer.

Shop ook de BadkamerBox van ZustainaBox! 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *