‘Zwerfkapjes’ steeds groter probleem op straat

‘Zwerfkapjes’ steeds groter probleem op straat

NIEUWS | Met het huidige ‘dringende advies’ en de aankomende plicht, zien we steeds vaker mondkapjes op straat. Letterlijk, want de wegwerpexemplaren belanden regelmatig op de grond volgens Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation. Ze zijn daarom een bewustwordingscampagne gestart.

Alleen maar meer

Vooral in de grote steden dwalen de mondkapjes steeds meer rond tussen het zwerfafval. Met name op stoepen voor winkels en supermarkten. Dat is al sinds het begin van de coronacrisis zo, maar sinds het ingaan van de mondkapjesplicht in het ov afgelopen juni, is het alleen maar toegenomen. En dat zal met de nieuwe maatregelen alleen maar meer worden, denkt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon.

In mondkapjes zit polyropeen; een type plastic dat amper af te breken is

De witte en blauwe wegwerpmondkapjes zijn schadelijk voor de natuur. Ze zien eruit als stof of papier, maar “wat veel mensen niet weten is dat er vaak ook plastic in zit. Dat vergaat niet”, zegt Van Zutphen in het NOS Radio 1 Journaal. In mondkapjes zit namelijk polyropeen, een type plastic dat amper af te breken is.

Restafval

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ roepen de organisaties mensen op om de mondkapjes weg te gooien. Bij het restafval. Waarom? Dat lees je hier. Het is trouwens het groenste om een wasbare variant te gebruiken.

Bron: nu.nl en nos.nl

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *