Ali-Dropshipping niet duurzaam: hier moet je op letten

Ali-Dropshipping niet duurzaam: hier moet je op letten

UITGEZOCHT | Plasticvrije badkamerproducten of verantwoord houten speelgoed. Er zijn heel wat webshops die leuke duurzame producten aanbieden. Daar zijn wij van In Groene Doen natuurlijk altijd voor te porren, maar let op waar je je producten bestelt. Voor je het weet heb je te maken met een Ali-dropshipper.

Rigoreuze testfase?

Hé wat tof, dachten wij toen we een advertentie van een elektrische tandenborstel van bamboe voorbij zagen komen op Facebook. Even aanklikken dus. ‘Wittere tanden met minder plastic’, lezen we. Daar gaat ons groene hart natuurlijk sneller van kloppen. Deze ‘online exclusive’ tandenborstel is de eerste in zijn soort die in Nederland en België op de markt is. En verrek: ook nog eens in de aanbieding én met allemaal positieve reviews.

Maar dan: levertijd 7 tot 15 dagen. De reden? ‘Aangezien onze producten op kwaliteit gemaakt worden en een rigoreuze testfase ondergaan, kan de levertijd iets langer duren dan je normaal zou verwachten’, staat er te lezen. En daar gaat óns groene lampje rigoreus van branden: dit is Ali-dropshipping. Een snelle zoektocht op Ali Express bevestigt dit. Exact dezelfde tandenborstel staat daar te koop voor bijna een kwart (!) van de prijs.

Wat is dropshipping?

Wanneer een eigenaar van een webshop producten verkoopt zonder het zelf op voorraad te hebben, spreken we van dropshipping. Leveringen gaan dus direct van de producent naar de klant. In principe niks mis mee, dus. Best duurzaam ook, omdat een verkoper bijvoorbeeld niet met overvloedige winkelvoorraden blijft zitten. Als je met een betrouwbare leverancier werkt, tenminste. En je handel voor eerlijke prijzen verkoopt.

Wat is er zo slecht aan Ali-dropshipping?

Helaas zijn er veel bedrijven die simpelweg een webshop in elkaar knutselen en hier voor veel hogere prijzen Ali producten aanbieden.

De bovenstaande webshop van de tandenborstel is hier slechts een voorbeeld van. Er zijn echt talloze online winkels die Aliproducten met enorme winstmarges verkopen. Deze website met ‘educatief houten speelgoed’, bijvoorbeeld. Of deze waar maar liefst 5 miljoen producten op je liggen te wachten (hier zijn we zelf ooit al eens ingetuind). Neus vooral ook eens even rond op de Facebookpagina Ali Versus De Rest om een idee te krijgen.

In principe is het natuurlijk best innovatief van deze verkopers. De bestelling die binnenkomt op deze websites worden gewoon doorgestuurd naar Oom Ali die het product rechtstreeks naar jou stuurt. De verkopers kunnen lekker achterover zitten en winstmarges van soms wel 650% binnenharken. Caching! Maar de werkelijkheid is dat je natuurlijk wordt voorgelogen.

Waarom kun je sowieso beter niets bij AliExpres bestellen?

Kijk, wil je nou écht die elektrische tandenborstel met bamboe, dan kun je hem natuurlijk direct bij AliExpress bestellen. Voor dezelfde tandenborstel ben je en stuk goedkoper uit. We snappen echt de aantrekkelijkheid wel, maar echt groen doe je er niet mee. Wij mijden het platform liever om een aantal redenen.

 1. Het is vaak onduidelijk waar producten van zijn gemaakt. De houten blokken bijvoorbeeld, hoe duurzaam zijn die nou echt? Welke verf is er gebruikt? De webshop waar je het koopt kan dan wel vermelden dat alles duurzaam en 100% veilig getest is, maar dat kunnen ze natuurlijk nooit waarmaken.
 2. Producten uit China moeten altijd een flinke weg afleggen. Nu liggen de schappen in ieder Hema en Action er ook mee vol, maar dit zijn wel producten die in grote bulken naar Nederland komen en verspreid worden. Bij Ali is dit anders; hier wordt alles vaak per stuk naar een apart adres verzonden
 3. Dat komt omdat AliExpress zelf niets verkoopt, maar een platform is voor Chinese fabrikanten die spullen tegen lage prijzen aanbieden. Er is dus een enorm lange keten voor nodig, voordat je die plasticvrije borstel in je badkamer hebt staan. Je kunt je dus afvragen hoe duurzaam dat uiteindelijk nog is (spoiler: niet).
 4. Hoe weet je dat voor de houten blokken van jouw zoon aan de andere kant van de wereld geen kindje aan het werk is gezet? De controle op de arbeidsomstandigheden is namelijk niet al te best. De prijzen tonen in ieder geval aan dat de makers van jouw spullen er niet al te best aan verdienen.

Waaraan herken je een Ali-dropshipper?

 • Levertijd: als er staat dat er ‘samengewerkt wordt met fabrikanten in het buitenland’ en de levertijd langer dan een paar dagen is, moeten je alarmbellen afgaan. Dan is het waarschijnlijk dropshipping.
 • Aanbiedingen: vaak verzinnen verkopers flinke aanbiedingen waardoor jij denkt dat je een product voor de helft van de prijs krijgt, maar in werkelijkheid alsnog veel te veel betaalt.
 • Producten: veel webshops verkopen één (soort) product.
 • KVK-nummer: deze is vaak niet te vinden op de website. Als het er wel staat, kun je dat makkelijk natrekken. Vaak staat er op de site dat ze al een paar jaar bestaan, maar zie je aan de inschrijving dat het net is opgericht.
 • Onprofessioneel: de websites ogen vaak onprofessioneel en zitten vol taal- en stijlfouten

  Twijfel je? Je kunt in de app van AliExpress een foto uploaden en zo kijken of het product op Ali verkocht wordt.

redactie in groene doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *