6 kleine, duurzame stappen die iedereen kan maken

6 kleine, duurzame stappen die iedereen kan maken

TIPS | Veganist worden, alles tweedehands kopen en nooit meer een voet in het vliegtuig of in de auto zetten; mooie doelen, maar lastig vol te houden. Er zijn gelukkig ook een hoop kleine stappen die jij kunt ondernemen zonder dat je je levensstijl drastisch moet veranderen. Wij delen 6 tips die iedereen kan toepassen, ook jij!

Nee-nee sticker + folderapp

Dat dikke pak met folders dat je elke week op je deurmat vindt? Daar is weinig duurzaams aan. Grote kans dat je bij de helft van de winkels die jou folders sturen niet eens komt, én het is een grote verspilling van papier en plastic. Bestel hier een Nee Sticker, plak ‘m op je brievenbus en download in plaats daarvan een folderapp, zoals deze hier. Zo kun je elke week de aanbiedingen zien van winkels waarin je daadwerkelijk geïnteresseerd bent en je bespaart een hoop onnodig papier en plastic. 

Gebruik je afval 

De pulp van je geperste sinaasappels en de schillen van je aardappels. Die gooi je weg, toch? Vanaf nu niet meer! Bewaar je groentenrestjes in een zakje in de vriezer. Als ‘ie vol is, kun je er een geweldige bouillon van maken. Meer weten over koken met afval? Hier schreven we over het ebook Delicious Waste met tips dat (gratis!) te downloaden is. 

Zet je telefoon in donkere modus

Het is maar een kleine stap, maar elke stap is er één! Zet je je telefoon op donkere modus, oftewel dark mode, dan bespaar je batterij en daarmee energie. Dit soort stappen lijken misschien klein en insignificant, maar alle kleine stappen tellen op.

Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen én het inzepen van je handen

Wie nog steeds zijn tanden poetst met de kraan open, moet daar heel snel mee stoppen. Als je je netjes aan de aanbeloven twee minuten poetsen houdt, verspil je tot wel 30 liter water per poetsbeurt. De kraan laten lopen tijdens het inzepen van je handen zien we vaak gebeuren, zelfs nu we extra lang onze handen schrobben. Uit een kraan komt gemiddeld 13 tot 16 liter water per minuut. Als je bij elke wasbeurt de kraan uitzet, bespaar je liters per dag. 

Investeer in herbruikbare spullen

Het kost je één keer wat, maar veel herbruikbare producten zijn op de lange termijn goedkoper en ze zijn altijd een stuk duurzamer. Denk aan een herbruikbare waterfles, wattenstaafjes of zakdoekjes, of een notitieboekje zoals deze van MOYU. Op deze pagina vind je alle duurzame producten die we getest hebben. 

Gebruik oplaadbare batterijen

Ze zijn wederom wat duurder in aanschaf dan de wegwerpvariant, maar op de lange termijn bespaar je geld met oplaadbare batterijen. Duurzaam is het zeker, omdat je simpelweg minder batterijen gebruikt. Daarnaast hoef je nooit ‘s avonds laat wanneer de winkels dicht zijn je huis overhoop te halen op zoek naar een nieuw setje batterijen, om er vervolgens achter te komen dat je er tientallen hebt liggen, maar nét niet die ene maat die je nodig hebt. 

Dit is slechts een kleine greep uit de kleine stappen die jij kunt maken om uiteindelijk een groot verschil te maken. Wil je duurzaam leven leuker maken? Hier schrijven we over de app EarthHero, waar je je progressie kunt bijhouden en nog meer tips kunt vinden.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *