5 dingen van vroeger die hartstikke duurzaam zijn

5 dingen van vroeger die hartstikke duurzaam zijn

LIJSTJE | Vroeger was alles beter, toch? Dat is misschien niet helemaal waar, maar vroeger was alles wél duurzaam. Wij zetten 5 duurzame dingen op een lijstje die we vroeger massaal gebruikten en die nu weer helemaal hip zijn. Veel producten hebben zelfs een verbeterde, moderne versie. Old school is soms helemaal niet verkeerd.

Herbruikbare zakdoeken

We geven het toe: heel sexy is een katoenen lap met snotkorsten in je broekzak niet. Maar het is wel een stuk duurzamer dan papieren zakdoekjes in een plastic verpakking die na één keer snuiten in de vuilnisbak belanden. Met je neus snuiten in een papieren zakdoek verspil je zo’n twee liter water die gebruikt is voor het produceren ervan. De Verenigde Staten alleen al kappen jaarlijks 22.000 bomen, alleen om zakdoekjes te maken! Koop dus een rode zakdoek die je kunt afwisselen als hippe bandana voor in je haar (wel eerst wassen, hè?) of pluk er een uit je doos met carnavalskostuums. Wil je helemaal hip zijn? Koop dan de herbruikbare tissues van LastObject. Met de code INGROENEDOEN10 krijg je 10 procent korting op de LastTissue, de refills en alle andere producten op de website. 

 

Wasbaar maandverband

herbruikbaar maandverband

Vrouwen die vroeger wasbare doeken gebruikten bij wijze van maandverband zullen gruwelen van het idee om af te moeten stappen van wegwerpmaandverband, want wat een opluchting was het voor hen toen dat op de markt kwam. Dat terwijl het toch een stuk duurzamer is om wasbaar maandverband te gebruiken! Naar schatting bestaat maandverband voor 90 procent uit plastic. De gemiddelde vrouw menstrueert 2,400 dagen in haar leven en gebruikt dan meerdere maandverbandjes of tampons op een dag. Een menstruatiecup is dan een duurzame oplossing, maar wasbaar maandverband ook. Voor wie nare  flashbacks krijgt naar oncomfortabele lappen stof: het herbruikbare maandverband is tegenwoordig veel comfortabeler. Hier zetten we meer manieren om duurzaam te menstrueren op een rij. 

Drinkbekers

 

Voordat de plastic pakjes met drinken hun intrede maakten, namen we allemaal een drinkbeker mee naar school. Zo eentje met je favoriete stripfiguur, of gewoon een felgekleurde. Met een beetje pech hadden je ouders er lauwe melk in gedaan, bij geluk ranja. Vaak werkte de schroefdop niet goed en lekte de halve beker leeg in je tas. Hoe onhandig het toen ook was, het was wel hartstikke duurzaam! Plastic flesjes behoren in onze ogen tot de meest nutteloze vorm van wegwerpplastic. En dat lekken in je tas? Dat hoeft al lang niet meer. De herbruikbare, wasbare bekers van tegenwoordig zijn veel beter geschikt om mee te nemen én je slingert waarschijnlijk niet meer zoveel rond met je tas als vroeger. Zoals deze handige herbruikbare koffiebeker en deze fles.

Wasbare luiers

 

Een wereld zonder reclames van Pampers met vrolijke baby’s; wij kunnen het ons niet eens voorstellen. Toch waren wegwerpluiers niet altijd een optie. Wasbare luiers waren toen hartstikke mainstream, al waren ze niet zo hip, met toffe printjes en handige drukknoopjes, als nu. Klinkt dat vies? Dat valt reuze mee. Hier lees je wat Caroline vond van de herbruikbare luiers van haar zoontje. Het is net iets meer werk, maar je bespaart er zelfs geld mee én een hoop afval.  Wel 260 kilo per jaar! En zeg nou zelf: hoe leuk zijn deze luiers?

Broodtrommels

Je drinken zat in een beker, je lunch in een broodtrommel. Wederom was de broodtrommel hét middel om je persoonlijkheid te laten zien. Ging je voor roze met Disneyprinsessen of had je een piratentrommel? Het maakt allemaal niet uit; je was erg duurzaam bezig en daar gaat het om. Ergens bij het volwassen worden is het misgegaan, want veel mensen nemen hun boterhammen mee in boterhamzakjes die na de lunch de prullenbak in verdwijnen. Bijkomend voordeel aan een duurzame broodtrommel: er past meer in én je boterhammen worden niet geplet. Dus haal je K3-broodtrommel van zolder of bestel een nieuwe, hippe variant zoals deze hier.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *